Treningspartner.no

40 00 34 48
Unike stenger tilpasset dine behov, men hvilken stang skal man velge?

De fleste seriøse produsenter av vektstenger tilbyr ulike typer stenger; vektløfterstenger, styrkeløftstenger, allroundstenger og spesialstenger. Du vil også se at mange produsenter tilbyr stenger i forskjellige materiale og med flere typer overflatefinish.

Her vil du få en kort og enkel beskrivelse av de ulike stenger og hvilken type bruk de er tilpasset. Aller stenger i beskrivelsen er fra American Barbell og er produsert i USA med amerikansk stål.

Overflate finish:

Krom
Brukes som oftest på billigere stenger. Ser pent ut da stangen er ny, men kan fort blir skadet og begynne å flasse av. Anbefales ikke på vektstenger.

Zink
Relativt motstandsdyktig mot rust, men lite slitesterkt sammenlignet med andre overflate finisher.

Hard krom
Mye sterkere enn vanlig krom og vil ikke sprekke opp og flasse av. Moderat motstandsdyktig mot rust sammenlignet med rustfritt stål og cerakote.

Rustfritt stål
Få produsenter tilbyr stenger i rustfritt stål. Ingen overflate behandling nødvendig, men er et krevende materiale å sette riller/knurling i. Gjort riktig gir det en fantastisk følelse. Stenger i rusftritt stål finner man i det øvre prissjiktet.

Cerakote
Først introdusert av American Barbell på vektstenger. Overlegen motstand mot rust så lenge overflaten ikke er ødelagt. Gir mulighet til å få stenger i ulike farger. Vær oppmerksom på at overflaten kan slites ved metall mot metall (Gun rack oppbevaring eller J-hooks på stativ eller rack)


Endehylse lager:

Hvilke lager som sitter på stangen og som sørger for rotasjon av endehylsen er avgjørende for hvilke egenskaper stangen har.

Nålelager
Lagertype som oftest brukes på vektløfterstenger da nålelagrene gir mer rotasjon enn bushing/glidelager. Vær obs på at det er store kvalitetsforskjeller på de ulike nålelagrene. En stang med høy kvalitet og nålelagre skal derfor gi bedre spinn jo tyngre belastning det er på stangen. American Barbell bruker overdimensjonerte nålelagre med ekstremt høy kvalitet på sine nålelagre stenger.

Bushing/glidelager
Disse spinner tregere enn nålelagre og er derfor mer tilpasset styrkeløftstenger og allround stenger enn nålelagre. American Barbell bruker kompositt bushings av svært høy kvalitet som tåler hard bruk over lang tid.

Typer vektstenger


Vektløfting stenger
Stenger som er laget spesifikt for øvelsene støt og rykk (clean & jerk og snatch). Perfekt utførelse av disse øvelsene krever en stang med optimal rotasjon av endehylsene samtidig som stangen er fleksibel og sterk. Stenger for vektløfting er mer fleksible (oppleves mykere) enn styrkeløftstenger.
American Barbell vektløfting stenger er laget etter IWF's spesifikasjoner. Grepdiameter er 28 mm.
I American Barbell sortimentet finner du 4 ulike stenger beregnet for vektløfting:
 1. American Barbell Stainless Steel Bearing Bar 20 kg og 15 kg
 2. American Barbell Performance Bearing Bar 20 kg og 15 kg
 3. American Barbell Stainless Steel Precision Training Bar 20 kg og 15 kg
 4. American Barbell Performance Training Bar 20 kg og 15 kg

Styrkeløftstenger:
Stenger som er laget spesifikt for styrkeløft og øvelsene markløft, knebøy og benkpress. Styrkeløftstengene er stivere og har mindre rotasjon i endehylsene sammenlignet med vektløfter stengene. Styrkeløftstenger har også et røffere grep enn de andre stengene. Grepdiameter er 29 mm.
I American Barbell sortimentet finner du 4 ulike stenger beregnet for styrkeløft:
 1. American Barbell Cerakote Mammoth Bar (Stainless steel)
 2. Amercian Barbell Elite Power Bar (Stainless steel)
 3. American Barbell Power Bar
 4. American Barbell Grizzly Power Bar

Allround stenger
I denne kategorien vil du finne stenger som er i kategorien stenger for funksjonell trening/CrossFit eller stenger optimalisert for standard treningssenter (Gym bars)

Funksjonell trening/CrossFit
Stenger i denne kategorien ligner oftest på stenger for vektløfting, men er konstruert slik at de kan brukes til vektløftingsøvelser og styrkeløft øvelser. Sammenlignet med en ren vektløftingsstang har de mindre rotasjon i endehylsene og et snillere grep som er tilpasset trening med mange repetisjoner.
Grepdiameter er 29 mm.
I American Barbell sortimentet finner du 3 ulike stenger beregnet for allround bruk:
 1. American Barbell Cerakote Training bar 20 kg og 15 kg
 2. American Barbell Training Bar 20 kg og 15 kg
 3. American Barbell California Bar 20 kg og 15 kg

Gym Bars
Dette er stenger tilpasset allround treningssenter trening hvor stengene stort sette brukes til standard løft (ikke vektløfting øvelser eller CrossFit trening). Stenger i denne kategorien ligner med på styrkeløftstenger, men er noe mykere og har et snillere grep.
Grepdiameter er 29 mm.
 1. American Barbell Stainless Steel Gym BAr
 2. American Barbell GymBar

Spesial stenger
I kategorien spesialstenger finner man ulike type stenger for spesifikke løft:
 1. American Barbell Hex Bar
 2. Amercian Barbell Safety Squat Bar
 3. American Barbell Swiss Multi Grip Bar
 4. Amercian Bargell Camber Bar
 5. American Barbell Axel Bar
T-Grip Bars
 1. Double Straight Handle
 2. Single Handle
 3. Double Angle Handle Bar
 4. Teknikk stenger 5 kg og 10 kg